Jag brukar säga att jag inte längre går på kundmöten. Jag fikar med kompisar. Att driva eget innebär att man har frihet att välja vilka man vill bygga hållbara och utvecklande relationer med.

Det är så klart många olika tillfälligheter, omständigheter och erfarenheter som fick mig att gå från en trygg anställning till att driva eget. I min familj har man kapitaliserat på sina hobbies och startat upp en del mer eller mindre lyckade projekt AB med sina kompisar och kollegor. Under en period drev mamma och pappa en liten konsultfirma ihop. Jag minns det som en lycklig period när de alltid var fulla av energi och glitter i ögonen. Det diskuterades flitigt kring middagsbordet och ofta var huset fullt av partners, kompisar och kunder.

Julen 2008 drabbades jag av utmattningsdepression och var dessutom gravid med mitt andra barn. Jag var sjukskriven från min tjänst som kommunikatör på Exportrådet. Jag trodde att det var mitt drömjobb – och det var det visserligen just då rent teoretiskt, men den sociala miljön på det där kontoret var hård och kall och det funkar väldigt dåligt för någon som har alla tentakler ute konstant och dessutom vill ta hand om alla andra som inte mår bra.

I samma veva läste jag en krönika i SvD skriven av Linda Skugge. Hon skrev att hon drev eget bara för att hon skulle kunna välja vilka hon ville jobba med. Där och då bestämde jag mig. Jag hade vetat hela livet att jag skulle ta det steget en dag och nu var det dags. Tajmingen var dessutom rätt eftersom jag skulle vara föräldraledig ett tag och jag kunde ju faktiskt starta igång företaget under ledigheten.

Det finns frilansare och så finns det entreprenörer. – jag har varit både och. Frilansare är mer en yrkes- eller anställningsform. Entreprenör tror jag att man mer eller mindre föds till. Jag upptäckte så småningom att jag var mer entreprenör än frilansare. Den resan började första gången jag satte mitt fot på ett BNI-möte, där jag små småningom träffade mina tre fina och begåvade kollegor som jag driver bolaget Incutank AB med produkten Kotten.

Läs mer om vår resa från BNI till Kotten här!

Så hur blev det nu? Får jag arbeta med vem jag vill? Svaret är Ja, men det tog några år. Man behöver göra en resa i och med sig själv för att hitta vem man är, vad man står för. Sedan behöver man hitta rätt människor. Dessutom behöver man i perioder prioritera att ha ett flöde av likvida medel som kan ge bränsle. Självklart kan jag inte välja alla teammedlemmar när jag går in i en större organisation och gör projekt, men om jag är den jag är och står stadigt i det så attraherar jag organisationer som står för samma värderingar som mig. Det finns inga företag. Det finns bara en massa människor.

Gårdagen spenderas vid köksbordet hemma hos min vän Minna som bland annat arbetar för föreningen Matsvinnet. Vi har definitivt valt varandra. Hon anlitade mig som konsult på TeliaSonera för 10 år sedan och vi har sedan dess följts åt. Jag har topp of mind för henne när hon behöver någon som kan bygga en plattform för hennes innehåll. Hon å andra sidan är en av de mest kompetenta projektledarna och innehållsstrateger jag någonsin arbetat med. Dessutom har hon ett hjärta av guld.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder
test test test