Min pappa hade alltid ”en kille”. En av dem hette Pekka och sålde kapitalvaror och av honom köpte vi vår första videobandspelare. Pekka var en av pappas ”killar” och jag tror att de i tidernas begynnelse hade spelat fotboll tillsammans. Vi fick inte handla kapitalvaror någon annanstans och det tog alltid väldigt lång tid att handla eftersom de ofta hade oändligt mycket att prata om. Pekka hade en hylla med VHS-filmer och det var bara där vi fick hyra film, dvs vi fick låna film helt gratis och behövde inte ha bråttom med att lämna tillbaka dem. Det här var alltså inte E.T, Top Gun, Alien eller någon annan bluckbuster utan helt okända lågbudgettitlar av mycket varierad kvalitet. 

Det fanns också en grupp organiserade killar, 12em (12 Edsvurna män), som tipsade om killen långt in i skogen som kunde bota eksem. Jag var nog 4 eller 5 år och trots otaliga salvor och undersökningar hade den traditionella sjukvården inte lyckats bota mitt elaka kliande eksem. Vi åkte långt in i skogen till en av pappas ”killar” och inom ett par veckor upphörde klådan och kom aldrig tillbaka mer.

Också var det Karl-Joel, som hade en liten källarlokal med tennisracketar och ganska fula sportkläder. Han ringde oss flera gånger i veckan och besöken där var också de oändligt långa liksom samtalen. 

Vi begravde pappa och mamma efter en tragisk trafikolycka i den kyrkan där jag firat alla mina skolavslutningar. Kyrkan var så fullproppad med människor att folk stod upp i flera led längst bak och i panik fick min syster åka iväg och köpa flera extra smörgåstårtor.

Vilka av pappas ”killar” som var där har jag ingen aning om för jag hade fullt fokus på mitt, men jag vet att besökare kom från olika tidsepoker, grupper och åldrar. Privata och professionella relationer var utsuddade. Alla sörjde. Så mycket kärlek.

Dessa ”killar” underlättar våra liv. Jag väljer här att benämna själva konceptet som ”kille” även om det egentligen är ganska ointressant vilket kön det innebär. Jag har själv en ”kille” som heter Eva och som gör min bokföring. Sedan har jag en ”kille” som är Åkersbergas bästa mäklare och hon heter Malin. När jag stöter på henne på gymmet ler jag lite inombords för jag tänker att nästa gång hon är hemma hos mig ska få sälja min lägenhet och då är jag på väg mot ett nytt kapitel i mitt liv. Jag har också en egen underbar Marcus som tar hand om mina pensionspengar på ett alldeles ypperligt sätt, och en David som ser till att min dator alltid är tryggt backupad. Jag köper alltid mitt kaffe av min ”kille” på Preem i Åkersberga. Det är inte alls det billigaste kaffet, men han vet alltid vad jag vill ha innan jag hunnit beställa och han önskar mig alltid en fin dag. 

Vilka ”killar” har du i ditt liv? Kom ihåg att vårda och värdesätta de här relationerna för de är viktiga. De gör att ditt liv blir enklare och roligare. 

Bilden är från 1992. Pappa är han i blå skjorta. Han är i Monaco med en av sina “killar”, Arne, som numera är en av mina trognaste kunder. Arne är numera en av mina “killar”.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder
test test test